2.4.2 Passende zorg
Knelpunt van de regio
In regio Zuid-Limburg werken zorgaanbieders en CZ zorgkantoor al geruime tijd samen in werkgroepen om drie knelpunten aan te pakken: arbeidsmarktproblematiek, zingeving voor de cliënt en passende zorg voor iedereen. Ze delen goede ideeën en zoeken oplossingen voor het tekort aan zorgpersoneel, het bieden van emotionele ondersteuning aan cliënten en het leveren van zorg op maat. Projecten zoals Woonvoorziening Skaeve Huse en Veldwerk van Stichting Leger des Heils richten zich op specifieke doelgroepen. Er wordt ook gekeken naar toekomstige knelpunten voor ouder wordende GGZ-cliënten met zowel GGZ als VVT-aanbieders. Zo thuis als mogelijk is hierbij één van de pijlers De pijler ‘zo thuis als mogelijk’ is inmiddels ook in het gemeentelijk domein geland en is er vanuit de centrumgemeenten in Zuid-Limburg een werkgroep opgericht om in de regio samen met alle eerdergenoemde partijen gericht te kijken naar wat nodig is en voor wie. Samenwerking en het delen van kennis zijn cruciaal voor een betere zorg in de regio. U leest hierover meer in Publiekverslag 2023 passende zorg.
Zorgaanbod
Het vinden van passend zorgaanbod anticiperend op huidige en toekomstige uitdagingen die de zorg in de toekomst meer onder druk gaan zetten wordt steeds moeilijker. Steeds meer cliënten in de langdurige GGZ hebben een combinatie van zorgproblemen zoals: meerdere psychiatrische problemen, een verslaving, een verstandelijke beperking en problemen met agressie. Om die reden heeft CZ zorgkantoor in 2024 voor de regio Limburg samen met zorgkantoor VGZ een regiobijeenkomst georganiseerd voor alle GGZ- en GZ-aanbieders met als doel het bevorderen van de sector overstijgende kennis om zo elkaars werkveld beter te begrijpen en mogelijkheden om van elkaar te leren te onderzoeken en ontwikkelen.
In het visiedocument wordt een 4-tal pijlers benoemd die passende zorg beschrijven, vanuit deze visie gaan we regionaal aan de slag. Met aanbieders, gemeenten, VWS, GZ, woningbouwcorporaties enzovoorts wordt steeds intensiever samengewerkt om tot passende zorg te komen voor alle binnen de Wlz GGZ vallende doelgroepen.
(Boven) regionale levering


In 2024 zien we dat het aantal cliënten dat regionaal geïndiceerd werd en bovenregionaal zorg ontving, vergelijkbaar is met het voorgaande jaar. Deze bovenregionale zorg werd voornamelijk geleverd in de zorgkantoorregio’s Nijmegen en Noord- en Midden- Limburg. De meeste cliënten die bovenregionaal geïndiceerde waren en waarvoor de zorg werd geleverd in de regio Zuid-Limburg,kwamen het meest uit de zorgkantoorregio's Noord- en Midden-Limburg.
Betaalbaarheid
De betaalbaarheid van de zorg staat onder druk. Net als alle systeempartijen hebben ook wij als zorgkantoor de opdracht om de zorg betaalbaar te houden. Kwalitatief passende zorg staat voorop maar dit kan niet los gezien worden van de financiële haalbaarheid. Het streven is om ook in de toekomst de zorg betaalbaar te houden voor eenieder die zorg moet ontvangen, hierom zetten we samen in op extramuralisering daar waar mogelijk, bespreken we de inzet van specifieke prestaties met aanbieders én blijven we aansturen op de juiste inzet en bekostiging van zorg. Tijdens de bestuurlijk overleggen is door CZ zorgkantoor in een doorkijk naar 2025 aangegeven dat er kritisch gekeken wordt naar groei. De Wlz is er voor mensen die blijvend zijn aangewezen op 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht vanwege hun aandoening(en) of beperkingen(en). Om langdurige zorg betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen die deze zorg nodig heeft moet goed gekeken worden naar welke zorg de cliënt nodig heeft en/of waar zijn netwerk bij kan ondersteunen. Op grond van de Wlz kan zorg thuis of in een instelling worden verleend. Zo zou MPT of VPT een goede optie kunnen zijn in plaats van zorg in een intramurale setting.
Toegankelijkheid
De krapte op de arbeidsmarkt en huisvestingsproblematiek zorgen mede voorknelpunten op het gebied van toegankelijkheid. Daarnaast zien we dat de zorg voor cliënten met specifieke problematiek onder druk komt te staan en dat het voor onze collega’s van de afdeling Zorgadvies steeds moeilijker is om passende plekken voor deze cliënten te vinden. Hierom willen we de komende periode meer inzicht krijgen in deze specifieke knelpunten en sturen op het huidige aanbod om te toegankelijkheid te blijven borgen. Om dit inzicht te verbeteren en in gezamenlijkheid te zoeken naar mogelijkheden om de zorg toegankelijk te houden organiseert CZ zorgkantoor samen met een aantal zorgaanbieders in 2025 (een) regio dag(en) voor de GZ en GGZ- aanbieders.
Wachtlijst

Aantal cliënten per wachtstatus
In de zoektocht naar passende woonplekken voor cliënten met een GGZ-indicatie is het van belang om zo goed mogelijk wachtlijsten inzichtelijk te maken. Bovenstaande grafiek laat voor deze regio het aantal wachtende cliënten zien voor 2024. Om een goed beeld te krijgen van de knelpunten is input vanuit zorgaanbieders van groot belang, omdat zij goed zicht hebben op de wachtenden. We gebruiken tevens de Zorgatlas waarin we aanbieders vragen locaties, met specifieke beschrijving van de mogelijkheden, te vullen. Dit helpt CZ zorgkantoor wanneer cliënten of zorgaanbieders contact opnemen in de zoektocht naar een geschikte plek. Het voorschrift Zorgtoewijzing is de basis voor een juiste wachtlijstregistratie en wachtlijststatus en classificatie is leidend voor plaatsing. Waar zorgaanbieders signaleren dat de vraag toeneemt en doorstroom stagneert, zien we dit momenteel niet terug in de wachtlijsten en classificaties. Een actuele en volledige wachtlijst is noodzakelijk om vraag en aanbod in balans te brengen.
Waarom wachtlijstinformatie belangrijk is:
Iemand zo snel mogelijk passende zorg bieden op gewenste plek (toewijzing voor juiste leveringsvorm belangrijk)
Meer inzicht in de cliëntvraag (-wens)
Beter beeld bij regionale ontwikkelingen van vraag en aanbod én (onzichtbare) regionale knelpunten
Vraag en aanbod voor cliënt beter op elkaar afstemmen via Zorginkoop (inkoop van voldoende passend aanbod)
We kennen 4 wachtstatussen. Bij elke status wordt een classificatie doorgegeven, die meer inzicht geeft in de wens van de cliënt en de noodzaak tot plaatsing.
Urgent plaatsen (zeer dringende zorgbehoefte)
Actief plaatsen (dringende zorgbehoefte)
Wacht op voorkeur
Wacht uit voorzorg
Bekijk de infographic over de wachtstatussen in de langdurige zorg