3.2 Regionale opgave 1 – Kind en jeugd
In het hoofdstuk regionale ontwikkelingen zijn de trends en uitdagingen beschreven die zich de afgelopen zes jaar hebben voorgedaan in Zuid-Limburg. En dan met name de toename van het aantal minderjarige cliënten met een Wlz-indicatie en de specifieke behoeften van kinderen met een verstandelijke beperking. Deze uitdagingen zijn uitgebreid besproken met zorgaanbieders tijdens een themabijeenkomst Kind en jeugd, waarbij de volgende oplossingsrichtingen werden aangedragen door de zorgaanbieders.
1. Zorg dichter bij scholen brengen
Een van de belangrijkste oplossingsrichtingen is het dichter bij de scholen brengen van zorg voor kinderen en jeugdigen. Door zorgklasjes binnen het onderwijs te integreren, kunnen kinderen die een succesvol zorgtraject doorlopen, tijdig doorstromen naar het speciaal onderwijs en met ondersteuning weer naar school gaan. Dit bevordert niet alleen de continuïteit van zorg, maar helpt ook bij het verminderen van schooluitval en het verbeteren van de integratie van zorg en onderwijs.
2. Meer zorgklasjes binnen het onderwijs
Het opzetten van meer zorgklasjes binnen het reguliere onderwijs kan ervoor zorgen dat kinderen met een hoge zorgvraag de benodigde ondersteuning krijgen zonder dat ze volledig buiten het reguliere onderwijssysteem vallen. Dit kan bijdragen aan een betere dag invulling voor deze kinderen en jongeren, en voorkomt dat ze thuis komen te zitten zonder passende activiteiten of onderwijs.
3. Ontwikkelen van logeervoorzieningen en deeltijd wonen
Logeren en deeltijd wonen blijven lastige zorgvormen om te realiseren, maar zijn essentieel voor het bieden van respijtzorg en het ontlasten van gezinnen. Samenwerking binnen de regio Zuid-Limburg, of zelfs binnen specifieke gebieden zoals de Mijnstreek en Maastricht-Heuvelland, moet leiden tot de ontwikkeling van gezamenlijke logeervoorzieningen. Dit biedt kinderen met een Wlz-indicatie de mogelijkheid om in de regio deels thuis te blijven wonen en voorkomt een intramurale plaatsing binnen of buiten Limburg.
4. Samenwerking en kennisdeling
Er is een duidelijke behoefte om van elkaar te leren en samen te werken op dit thema. Dit kan in de vorm van sessies met jeugdzorgaanbieders of andere vormen van kennisdeling. Het is belangrijk om te onderzoeken welke methoden het meest effectief zijn om deze samenwerking te bevorderen en de zorg voor kinderen en jongeren te verbeteren.
5. Verbeterde samenwerking tussen zorg en onderwijs
De samenwerking tussen zorg en onderwijs moet worden versterkt, zodat het zorgaanbod beter aansluit op de behoeften van scholen en andersom. Dit kan door gezamenlijke initiatieven en projecten op te zetten die gericht zijn op het bieden van geïntegreerde zorg- en onderwijstrajecten.
6. Gerichte opdracht en visie voor kindplekken
Er moet een gerichte opdracht en visie worden ontwikkeld voor het aantal kindplekken in de regio. Dit omvat het in kaart brengen van de huidige situatie, het identificeren van knelpunten en het formuleren van concrete doelstellingen en acties om het aanbod van kindplekken te vergroten en te verbeteren.
Doelstelling: Het gericht versterken en toekomstbestendig maken van de zorgketen voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar.
Subdoelen voor 2025: Op basis van de bovenstaande doelstelling zal de regio Zuid-Limburg in 2025 inzetten op de volgende subdoelen:
Inzetten op het versterken van de zorgketen door het verbeteren van de samenwerking tussen zorg en onderwijs voor cliënten met een Wlz indicatie.
In samenwerking met de zorgaanbieders en relevante stakeholders de behoefte onderzoeken voor meer passende logeervoorzieningen en mogelijkheden voor deeltijd wonen in de regio Zuid-Limburg.
In samenwerking met de zorgaanbieders komen tot een gerichte opdracht en visie voor kindplekken in de regio Zuid-Limburg.