2.1 Zuid-Limburg in beeld gebracht



Verhouding leveringsvormen
De afgelopen zes jaar is de verhouding van de leveringsvormen gewijzigd. Het aantal cliënten dat gebruik maakt van de leveringsvorm Verblijf is in verhouding tot de andere leveringsvormen de afgelopen zes jaar met 7,1% gedaald. Het aantal cliënten dat gebruik maakt van de leveringsvormen Modulair Pakket Thuis (MPT), Volledig Pakket Thuis (VPT), Persoonsgebonden Budget (PGB) en de combi MPT/PGB neemt juist toe. De meest opvallende ontwikkeling is de toename van het aantal cliënten met een pgb. Deze groep cliënten is in zes jaar tijd met 20% toegenomen.

Verhouding per zorgprofiel
Ten opzichte van 2021 neemt het aantal cliënten met een 4VG, 5VG, 6VG en 7VG procentueel toe. Het aantal cliënten met een 5VG (+1,66%), 7VG (+1,01%) en 6VG (+0,95%) neemt in 2024 ten opzichte van 2021 het meest toe. Hierdoor vindt er binnen de verdeling van de zorgprofielen in de regio een lichte verschuiving plaats.

Indicatieprevalentie ZZP landelijk versus regio
In de context van de gehandicaptenzorg binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) verwijst indicatie prevalentie naar het aantal mensen met een handicap die een Wlz-indicatie hebben gekregen ten opzichte van van totaal aantal inwoners van de regio Zuid-Limburg. Deze indicatie is nodig om langdurige zorg te ontvangen, zoals intensieve verpleging, verzorging en/of toezicht.
Indicatieprevalentie Zorgzwaarte Pakket (ZZP) Landelijk vs Regio
De lichtgroene staaf in de diagram laat zien dat de indicatie prevalentie binnen de regio Zuid-Limburg voor de zorgprofielen 3VG, 4VG, 6VG en 8VG hoger is dan het landelijk gemiddelde. Voor het zorgprofiel 5VG is deze nagenoeg gelijk aan het landelijk gemiddelde. Voor het zorgprofiel 7VG is de indicatie prevalentie een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. Dit laat zien dat het zorgprofiel 7VG in de regio Zuid-Limburg relatief minder vaak voorkomt ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Wachtlijstinformatie
De totale bij CZ zorgkantoor zichtbare wachtlijst van cliënten met een Wlz-indicatie voor Zuid-Limburg blijft afnemen. Van 14 cliënten in januari 2023 naar negen cliënten in december 2024. Conclusie: op basis van de huidige wachtlijst in de regio Zuid-Limburg is deze over het algemeen stabiel.

Prognose VG
In de bovenstaande grafiek laat de donkerblauwe prognoselijn laat zien hoe de ontwikkeling van het aantal VG-cliënten in de regio Zuid-Limburg zou zijn enkel op basis van de historische groei vanaf 2018. Het grijze vlak binnen de groene en paarse omlijning geeft een inschatting binnen welke grenzen de toekomstige waarde waarschijnlijk zal vallen, de groene omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 80% weer en de paarse omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 95% weer.
Als wordt uit gegaan van de huidige groei (2018-2024) van het aantal Wlz-indicaties in de regio Zuid-Limburg laat de prognose zien dat het aantal cliënten binnen de sector VG, bij een gelijke trend, de komende jaren nog verder zal toenemen. Oorzaak van deze verwachte toename: de verwachte stijging van het aantal cliënten met een VG-indicatie (5-6-7 VG).

Leeftijdsontwikkeling
In de grafiek hierboven ziet u de leeftijdsontwikkeling van 2024 ten opzichte van 2019 voor cliënten met een Wlz-indicatie op basis van geslacht. De grafiek laat twee ontwikkelingen zien. In de regio Zuid-Limburg neemt met name het aantal cliënten binnen de leeftijdscategorieën van 30 – 45 met een VG-indicatie ten opzichte van 2019 toe. Dit is met name zichtbaar bij het aantal mannen met een VG-indicatie in de leeftijdscategorie 26-45 welke de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Daarnaast is op basis van de leeftijdsontwikkeling is ook zichtbaar dat alle cliënten met een VG-indicatie relatief gezien ouder zijn geworden ten opzichte van 2019.