3.3 We werken samen aan passende zorg voor de doelgroep Kind & Jeugd

Regionale opgave

Vorig jaar constateerden we voor de regio’s Haaglanden en Zuid-Hollandse Eilanden dat de zorg voor kinderen en jeugd moeizaam verloopt en vaak te laat in beeld is. In zeer korte tijd stegen de wachtlijsten voor kinderdagcentra en zagen wij steeds jongere cliënten terug in de crisisregeling. Deze toename heeft zorgaanbieders en CZ zorgkantoor vorig jaar behoorlijk overvallen. Een deel van de problematiek is ook niet in beeld bij CZ zorgkantoor, vanwege andere financieringsstromen (zowel jeugdwet als Wlz). Ouders en mantelzorgers zorgen vaak zelf zo lang mogelijk voor hun kind. Als zij aan de bel trekken is de nood vaak al hoog en blijkt het aanbod ontoereikend, zowel in volume als qua zorgvorm.

Plan van aanpak

In 2024 wordt deze werkgroep opgeschaald naar bestuurlijk- en directie niveau. Dit gebeurt in nauw contact met Gemiva en Ipse de Bruggen.

De werkgroep is gekomen tot de volgende inzichten:

  • Inzicht in de zorgvraag;

  • Uitvraag wachtlijsten met onderscheid naar Wlz, Jeugdwet en Wmo;

  • In kaart brengen aanbod in beide werkgebieden CZ zorgkantoor;

  • Benoemen hiaten in het aanbod (indien nodig per regio).

Echter het advies aan CZ zorgkantoor, wat noodzakelijk is om invulling te geven aan de hiaten in deze zorgvraag, is onvoldoende concreet geworden. Wat heeft de regio nodig om hieraan invulling te geven? Kan CZ zorgkantoor hierin iets betekenen met bijvoorbeeld transitiemiddelen? Deze vragen worden op door Gemiva en Ipse de Bruggen momenteel belegd. En deze zullen leiden tot nieuw geformuleerde resultaatafspraken.

Wenkend perspectief

Bij twee organisaties in de regio zitten uitbreidingsmogelijkheden voor kinderdagcentra in de pijplijn (Lievegoed en Ipse de Bruggen). De wachtlijsten die zorgaanbieders zien voor de kinderdagcentra zijn lang. De doorstroommogelijkheden na het kinderdagcentrum zijn beperkt. Ook het realiseren van benodigd vervolgaanbod moet onderwerp van gesprek zijn binnen deze werkgroep. Het feit dat deze zorg onvoldoende georganiseerd is in de regio, zorgt voor overbelasting van gezinnen. Dit moet echt anders. Bij het openen van nieuwe locaties zullen wij als CZ zorgkantoor erop aan sturen, kritisch te kijken naar het verbeterpotentieel op vervoer en de koppeling met bijvoorbeeld logeren (na)bij de locatie. Hoe beter we gebruik maken van combinaties binnen of buiten de eigen organisatie, hoe meer we overbelasting en escalaties kunnen voorkomen. Wij gaan er vanuit dat de zorgaanbieders het beste in beeld hebben wat in hun regio nodig is en werkt. Zie voor het punt logeren ook de volgende regionale opgave 3.4.

Deel deze pagina: