3.2 We zorgen dat de gehandicaptenzorg in Zuid-Hollandse Eilanden toegankelijk is en blijft, ook voor de meest complexe zorg

Regionale opgave

CZ zorgkantoor moet voor de regio Zuid-Hollandse Eilanden meer passend aanbod creëren voor (jong) volwassenen met een hoog complexe zorgvraag. Deze opgave komt voort uit het regioplan 2022. Maar ook op basis van signalen die komen vanuit klanten, onafhankelijk cliëntondersteuners, crisisregisseurs, gecontracteerde zorgaanbieders en vanuit de afdeling Zorgadvies.

Een grote uitdaging voor de komende jaren, is het tijdig bieden van passende zorg en het creëren van een passend aanbod bij de zorgvraag van de cliënt. We zullen hier niet alleen regionaal, maar ook sector- en domein overstijgend aan moeten werken. Belangrijk is het ontwikkelen van gezamenlijk (boven)regionaal zorgaanbod voor (hoog) complexe Wlz-zorg, zodat ook in de toekomst cliënten die hiervan afhankelijk zijn, kunnen rekenen op deze zorg. Deze zorg is echter steeds moeilijker te leveren. Het uitgangspunt is dat zorgaanbieders in de regio’s gezamenlijke oplossingen creëren voor deze zorg en onderling expertise delen.

De toegankelijkheid van complexe zorg in de gehandicaptenzorg staat onder druk. Er is sprake van een toenemende zorgvraag én deze zorgvraag wordt steeds complexer. We zien complexe casuïstiek toenemen, en voor deze casuïstiek vinden we niet tot nauwelijks passende oplossingen. Oorzaken die wij zien, zijn:

• Financiering is niet toereikend;

• Onvoldoende deskundig personeel;

• Gebrek aan passende huisvesting en onvoldoende doorstroommogelijkheden;

• Ketenzorg die niet overal op elkaar aansluit;

• De crisisregeling raakt verstopt.

Plan van aanpak

Doelstelling

In 2024 analyseren we verder wat de belangrijkste uitdagingen en problemen zijn bij het bieden van complexe zorg. Daarnaast hebben we inmiddels inzicht in de omvang van de betreffende doelgroep, om te bepalen hoe groot het uitbreidingsvraagstuk is. We realiseren een afname van complexe casuïstiek en we verhogen successen in afronding van deze casuïstiek. Tot slot willen we realiseren dat de samenwerking in de keten verbeterd wordt. Dit vergroot de toegankelijkheid. Deze doelstelling willen we bereiken in samenwerking met bovenregionale zorgkantoren.

Resultaatafspraak 1 Inzicht in de complexe zorgvraag:

Zorgkantoren gaan in afstemming met zorgaanbieders onderzoeken wat de omvang van de zorgvraag is. Zodra duidelijk is wat de beoogde uitbreiding is, gaan zorgkantoren met de betreffende zorgaanbieders in gesprek hoe invulling gegeven kan worden aan deze zorgvraag.

Resultaatafspraak 2 Bovenregionaal samenwerken:

Zorgkantoren zijn in 2023 bovenregionaal gestart met de themabijeenkomst complexe zorg. Op 12 oktober was de eerste bijeenkomst en op 8 februari de vervolgbijeenkomst. Beide bijeenkomsten hadden als uitgangspunt: ‘Op weg naar concrete plannen over de regio's heen! ​​Wat kan wel, in plaats van wat kan niet!’.​ Voor 2024 gaan we hier met de andere zorgkantoren en de betreffende zorgaanbieders nog verdere invulling aan geven. Zodat we steeds meer toewerken naar passende en voldoende zorg.

Deel deze pagina: