3.1 We werken samen aan passende zorg voor de doelgroep LVB (+)
Regionale opgave
De zorgvraag van cliënten met een verstandelijke beperking wordt steeds complexer. De toenemende complexiteit van de samenleving zorgt ervoor dat zelfstandigheid steeds moeilijker te bereiken is voor mensen, zeker als zij een beperking hebben. Ook in de regio Zuid-Hollandse Eilanden wordt de zorgvraag steeds complexer. Deze regionale opgave gaat dan ook over cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) en complexe problematiek. Dit is ook wel een ingewikkelde ondersteuningsvraag.
Deze opgave komt voort uit het regioplan 2022 op basis van signalen die vanuit klanten, onafhankelijk cliëntondersteuners, gecontracteerde zorgaanbieders en vanuit de afdeling Zorgadvies. Zowel het zorgkantoor als de zorgaanbieders zien op basis van casuïstiek, dat er grote behoefte is aan plekken waar de passende ondersteuning geboden kan worden. Hierbij wordt geconstateerd dat volwassen cliënten, met een LVB én een behandelvraag, moeilijk een plek vinden binnen de regio (Wlz en behandeling). Er zijn signalen dat, doordat de ondersteuningsvraag lastig te beantwoorden is in de regio, de zorg voor deze cliënten in sommige gevallen escaleert. Voor deze cliënten worden bovenregionale plekken gezocht, terwijl het uitgangspunt is dat deze zorg zoveel mogelijk lokaal geleverd wordt.
CZ zorgkantoor heeft daarom de regioanalyse bij Profila Zorgroep en Pameijer neergelegd. In deze regioanalyse is de vraag gesteld om duidelijker in beeld te brengen hoe groot deze doelgroep is, welke behoefte deze cliënten hebben en op welke manier de zorgaanbieders in de regio hierin van betekenis kunnen zijn. Het betreft hier (jong) volwassenen. De opdracht luidde als volgt: “Onderzoek de behoefte aan ondersteuning en behandeling voor cliënten met een LVB en complexe problematiek binnen de cliëntreis, binnen de regio Zuid-Hollandse Eilanden. Onderzoek daarbij welke knelpunten er worden ervaren en welke randvoorwaarden er nodig zijn om kwalitatief goede behandeling en begeleiding te bieden.” Daarnaast staat voorop dat er ook gekeken moet worden naar de huidige samenwerkingsketen tussen de verschillende zorgdomeinen. In deze verschillende zorgdomeinen ligt ook de vraag naar meer capaciteit in de vorm van vastgoed.
Naast de knelpunten in de cliëntreis zelf, is het ook belangrijk om een analyse te maken van de algemene knelpunten in de sector. Deze hebben een grote invloed op de algehele kwaliteit van dienstverlening en dus ook op de kwaliteit van de ondersteuning die er geboden kan worden op cliënt niveau.
Plan van aanpak
Doelstelling
Het doel is te komen tot een onderbouwd advies voor een duurzame oplossing rondom de dienstverlening voor cliënten met LVB problematiek met een Wlz indicatie.
Resultaatafspraak 1: Expertiseteam vormgeven
Pameijer en Profila hebben in hun advies, uitgebracht aan CZ zorgkantoor, benadrukt dat er focus moet zijn op het delen en beschikbaar maken van expertise. Een goede vorm is het inzetten van een regionaal expertiseteam voor het verbeteren van de ondersteuning van cliënten met een complexe ondersteuningsvraag en een LVB. In 2024 gaat CZ zorgkantoor verder met de betreffende zorgaanbieders uit de regio in gesprek hoe we dit expertiseteam vorm gaan geven.
Resultaatafspraak 2: Expertise delen over de regio's HAA en ZHE
Partijen hebben zich in de regiobijeenkomst ZHE/HAA gecommitteerd aan het verder delen van expertise rondom deze doelgroep. Hierdoor voorkomen we over deze regio’s heen, dat het wiel meerdere keren wordt uitgevonden. Ook kan men van elkaars goede (en ook slechte) voorbeelden leren. Begin Q1 zitten een 3-tal zorgaanbieders bij elkaar om de samenwerking op dit punt, maar ook op andere punten verder vorm te geven.