3.5 Regionale opgave 4: We innoveren, zodat we ook in de toekomst onze zorg kunnen blijven organiseren

Doelstelling

We zullen in de toekomst met minder of een gelijk aantal medewerkers meer mensen van zorg moeten voorzien. Dit betekent dat we op zoek zijn naar andere vormen van zorgverlening om de zorg in de toekomst te kunnen blijven bieden. Alleen inzetten op het opleiden en vinden van meer personeel is daarin niet de oplossing. We moeten ook gaan nadenken over welke mogelijkheden er zijn om zorgmedewerkers te ondersteunen in hun werk, zodat de cliënten zorg kunnen blijven ontvangen. 

Plan van aanpak

Door samen innovaties te implementeren delen we niet alleen kennis, draagvlak en kunde, maar kunnen we ook de lasten delen. Er zijn twee projecten die via transitiemiddelen worden gesteund in Zeeland.

Resultaatafspraak: Innovatieagenda (transitiemiddelen)

Het project innovatie agenda is gestart in 2023 en loopt in 2024 door. De deelnemende zorgorganisaties experimenteren samen en versterken daarmee hun innovatiekracht. Zij ontdekken (nieuwe) sociale en technologische innovaties, zetten deze samen met reeds bewezen innovaties in en weten in te schatten of deze binnen de GZ passend zijn en ingezet kunnen worden. Zij verspreiden hun kennis en dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg binnen de organisaties. Gestart wordt binnen de drie deelnemende organisaties, de opgedane kennis en ervaring wordt gedeeld met andere organisaties binnen de gehandicaptenzorg in Zeeland. Begin 2024 wordt, door de werkgroep van 2023, het organisatie overstijgend innovatieteam geformeerd.

Voor 2024/2025 is er een innovatieagenda opgesteld, met doelen die geselecteerd zijn, op de kenmerken:

  • Arbeidsbesparing;

  • overdraagbaarheid van ene organisatie naar andere / regionale samenwerking;

  • behoud of verbetering van kwaliteit van zorg.

Concrete aandachtsgebieden voor komende jaren zijn:

  • anders organiseren nachtzorg;

  • aansluiten op veranderende zorgvraag van ouder wordende client;

  • woning van de toekomst (optimaliseren domotica).

Uit deze thema's zal een eerste en tweede keuze worden gemaakt. Het innovatieteam is de verbindende schakel tussen organisaties, voert regie over projecten, verantwoord aan stuurgroep (bestuurders). Tevens dragen zij er zorg voor dat de opgedane kennis en ervaringen gedeeld worden binnen andere VG-organisaties in de regio.

Aan dit project zijn regionale transitiemiddelen toegekend.

Resultaatafspraak: Inzet van informele zorg (transitiemiddelen)

Voor de huidige en toekomstige zorgvraag zijn er te weinig medewerkers om de zorg te kunnen bieden van het niveau dat de afgelopen tijd ‘maatschappelijk aanvaard’ is geworden. Om optimale zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden bij een stijgende vraag naar langdurige zorg, is het nodig anders te zorgen: in een meer gelijkwaardige samenwerking tussen naasten, vrijwilligers en beroepskrachten. Dit project richt zich op de intensivering van samenwerking tussen zorgverleners en naasten. Voor betaalde krachten, vrijwilligers en naasten is daarom een fundamentele omslag nodig in de organisatie van de zorg. De focus ligt op:

  • het onderzoeken van ontwikkelingen;

  • implementatie en borging van nieuwe manieren van werken in het samenspel met formele en informele zorg, waarbij rekening wordt gehouden met de belemmeringen en mogelijkheden in het kader van wettelijke en juridische aspecten.

De centrale vraag in dit project luidt: Hoe kunnen we de relatie tussen naasten, vrijwilligers en beroepskrachten herijken om – ook bij oplopende personeelstekorten – optimale zorg en ondersteuning te bieden aan hulpvragers in de langdurige zorg?

Aan dit project zijn regionale transitiemiddelen toegekend.

Resultaatafspraak: Vervoer

Vervoer van en naar de dagbesteding is al een jarenlang aandachtspunt voor de regio Zeeland. Doordat de regio wijdverspreid is, zijn er grote afstanden om te overbruggen. Dat resulteert in hoge vervoerskosten. De regio Zeeland heeft de hoogste vervoerskosten van alle CZ regio’s. En dat terwijl zorgaanbieders steeds vaker aangeven niet uit te komen met de huidige vergoedingen. Tijdens de regiobijeenkomst is vervoer als één van de belangrijkste samenwerkthema’s aangemerkt. Het vervoer in Zeeland moet zuiniger. We willen de regionale overlegtafel oproepen om voor het thema vervoer ook een innovatieplan op te stellen.

Deel deze pagina: