3.3 We zorgen dat de gehandicaptenzorg in Zeeland toegankelijk is en blijft, ook voor de meest complexe zorg
Doelstelling
Voor alle doelgroepen moet de ondersteuning, zorg en behandeling toegankelijk blijven, ook voor de meest kwetsbare cliënten en cliënten met complexe zorgvraag. Dicht bij de klant als het kan en gecentraliseerd als het moet. Zorgorganisaties moeten in de regio nauw gaan samenwerken met maatschappelijke partijen en de informele zorg, zodat voorzieningen zoveel mogelijk aansluiten bij de cliënt. We zullen hier niet alleen regionaal, maar ook sector- en domein overstijgend aan moeten werken.
Plan van aanpak
Voor de meest complexe zorg weten we dat er onvoldoende aanbod is. Steeds vaker is het moeilijk om mensen die vanuit een crisissituatie komen, een stabiele en goede plek te bieden waar zij passen. Ook steeds vaker zien we dat jonge kinderen in een crisissituatie terecht komen omdat er in de thuissituatie niet, of te laat, zorg is ingezet. We moeten behalve preventief, ook proactief kunnen omgaan met deze kwetsbare doelgroep. In deze regionale opgaven vragen we hier ook aandacht voor. We hebben deze opgaven opgedeeld in vier belangrijke deelonderwerpen:
Crisis en IBS regeling
(Hoog) Complexe zorg aan (jong)volwassenen
(Hoog) Complexe zorg aan kind en jeugd
Beademingszorg
Crisis- en IBS regeling
We zien in Zeeland een aantal knelpunten:
Tekort aan crisisbedden, met name geschikt ook voor IBS (crisisbed zwaar)
Casuïstiek die regelmatig niet binnen de regio op te lossen is, waar acuut een oplossing voor gevonden moet worden. Niet altijd is een crisisbed geschikt hiervoor of is er na de crisisplaatsing ook geen mogelijkheid voor doorplaatsing binnen de regio.
De uitvoering van de regeling staat onder druk en vraagt om concrete doorontwikkeling.
Resultaatafspraak: IBS pilot COT
We zien een toename van IBS en crisisopnames. Het COT Zeeland gaat in samenwerking met de crisisregisseurs in 2024 een pilot starten. Hierbij gaan de AVG-arts en SPV-er vanuit het COT preventief, dus voor het afgeven van de IBS of uitvoering hiervan, worden ingezet. Doordat deze expertise al eerder in het traject wordt ingezet, kan een IBS mogelijk worden voorkomen. Door deze aanpak wil het COT het aantal IBS opnamen verlagen. Bij succes zal het advies aan CZ zorgkantoor luiden dat er een structurele bijdrage van deze disciplines ingezet moet worden.
Resultaatafspraak: casuïstiek lossen we binnen de regio op
Steeds vaker lukt het niet om casuïstiek binnen de regio op te lossen. Er is geen geschikte plek om vanuit de crisisopname door te stromen naar een langdurige, juiste plek. We willen daarom in 2024 onderzoeken hoe we invulling aan dit vraagstuk gaan geven.
(Hoog) complexe zorg aan (jong)volwassenen
We zien een toename in zowel omvang als complexiteit voor deze doelgroep. Doordat de doorstroom traag is, lopen wachtlijsten op. Dit zien we ook terug in de wachtlijstregistratie en casuïstiek. De complexe zorg zal dan ook een onderwerp op de regionale overlegtafel worden waarvoor een werkgroep wordt samengesteld.
Resultaatafspraak: Nieuwbouwlocatie complexe zorg
’s Heeren Loo is bezig met de realisatie van een nieuwbouwlocatie in Goes gericht op jeugdigen en (jong-) volwassenen met een hoog complexe zorgvraag. Dit initiatief krijgt een regionale functie. Het samenbrengen van dit aanbod voor cliënten met een hoog complexe zorgvraag, zorgt ervoor dat de expertise op dit gebied wordt samengebracht. Dit draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van zorg. De locatie opent Q4 2024. In de tussentijd wordt de hoog complexe zorg geleverd binnen het huidige beschikbaar aanbod in de regio.
(Hoog) complexe zorg aan kind en jeugd
Signalen en cijfers van zorgaanbieders, onafhankelijk cliëntondersteuners en de crisisregisseurs laten zien dat er een toename is van kinderen en jeugdigen die gebruik maken van de crisisregeling. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.
Resultaatafspraak: (hoog) complexe zorg aan kind en jeugd door ontwikkelen
CZ zorgkantoor wil met enkele zorgaanbieders in de regio de complexe zorg voor kind en jeugd, als onderdeel van het regionale portfolio, gaan onderzoeken en ontwikkelen. In 2024 wordt bekeken welke zorgaanbieders dit zullen oppakken. De gekozen zorgaanbieders vormen een werkgroep die hiervoor een plan van aanpak gaat opstellen.
Beademingszorg
De toegankelijkheid, houdbaarheid en kwaliteit van de intramurale beademingszorg staat in Zeeland onder druk. Deze specifieke zorg wordt momenteel versnipperd georganiseerd, wat leidt tot inefficiënte inzet van beperkte gespecialiseerde professionals en scholing.
Resultaatafspraak: centralisatie van de beademingszorg
In 2023 is CZ zorgkantoor op zoek gegaan naar een geschikte zorgaanbieder die de beademingszorg wil gaan organiseren. Zorgaanbieder Gors heeft een businesscase opgesteld om dit te gaan realiseren. Gors zal vanaf 2024 starten met het ontwikkelen en organiseren van de centralisatie van de beademingszorg in Zeeland.