2.2 Regionale ontwikkelingen Zeeland
De regio Zeeland kenmerkt zich door relatief veel zorgaanbieders ten opzichte van het aantal Wlz-cliënten met een indicatie voor langdurige gehandicaptenzorg. De regio Zeeland is dunbevolkt en vergrijsd, en heeft bovendien veel water te overbruggen. Daardoor kent de regio als geen ander problemen op het vlak van toegankelijkheid en beschikbaarheid. We kennen grote reisafstanden waar we slim mee om moeten gaan. We hebben naast vergrijzing ook te maken met ontgroening, waardoor de arbeidsmarktkrapte steeds meer voelbaar is. Daarom is samenwerken met ketenpartners, ook buiten de Wlz, van groot belang. Ook is innovatie een thema wat elke zorgaanbieder op de agenda moet hebben staan.
Van oorsprong had Zeeland niet de zwaarste en meest complexe zorgvraag. Dit verandert echter snel. We zien een toename van de afgegeven indicatie VG7. Steeds vaker hebben we te maken met meer complexe casuïstiek die niet opgelost kan worden binnen de grenzen van de eigen regio. De doelgroep wordt ook steeds ouder. Daardoor ontstaat een zorgvraag die ook druk legt op de somatische zorg.
Een groot deel van de cliënten in Zeeland ontvangt zorg inclusief verblijf. Dit is met name vanuit historie zo ontstaan. Om echter de verwachte groei van het aantal zorgvragers in de komende jaren op te vangen is het nodig om meer cliënten ambulant van zorg te voorzien.