2.1 Zeeland in beeld gebracht




Verhouding leveringsvormen
CZ zorgkantoor streeft ernaar om voldoende zorg in te kopen, waardoor het aanbod in zorg in natura (ZIN) overeenkomt met de vraag. We zien dat de leveringsvorm ’verblijf’ de afgelopen jaren licht afneemt en dat verzilvering vaker via Modulair Pakket Thuis (MPT) of Volledig Pakket Thuis (VPT) gebeurt. Het aantal cliënten met een VPT is sinds 2018 zelfs verdubbeld. Een mooie ontwikkeling die behalve dat dit meer regie voor cliënten betekent, ook bijdraagt aan de betaalbaarheid van zorg en de beschikbaarheid van professionals in de gehandicaptenzorg. Opvallend is dat het aantal cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb) is afgenomen in 2024, maar dat we wel een toename zien in de combinatie van MPT met pgb.


Verhouding zorgprofielen
Als we de verhouding van zorgprofielen bekijken, zien we dat deze vrij stabiel blijven. In absolute aantallen zien we vooral een stijging op de 4VG, 6VG en 7VG. Deze stijging is met name verklaarbaar doordat de zorgvraag complexer is geworden en cliënten ook ouder worden.

Indicatieprevalentie ZZP landelijk versus regio
In de context van de gehandicaptenzorg binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) verwijst indicatie prevalentie naar het aantal mensen met een handicap die een Wlz-indicatie hebben gekregen ten.opzichtevan het aantal inwoners van die regio. Deze indicatie is nodig om langdurige zorg te ontvangen, zoals intensieve verpleging, verzorging of toezicht.
De donkergroene weergave laat de landelijke indicatie prevalentie zien. Het valt op dat de regio Zeeland op alle profielen meer indicaties verzilvert, behalve de 3VG en de 7VG. Daar zien we juist een lagere prevalentie. Deze verdeeldheid biedt ook kansen en die zien we terug in de verzilvering. De lagere indicaties nemen vaker hun zorg af in een MPT of combi met pgb. Dit moet meer doorstroom en plek bieden aan cliënten met een zorgvraag inclusief verblijf (zoals de 7VG en 8VG).

Wachtlijstinformatie
We zien een toename in de wachtlijst van 37 cliënten begin 2023 naar 57 cliënten eind 2024. De toename van de wachtlijst komt voort uit de verbeterde wachtlijstregistratie door zorgaanbieders, het is echter nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden. In 2024 heeft de regionale Taskforce WBR – ZEE samenwerkingsafspraken gemaakt over wachtlijstregistratie en dossierhouderschap met als doel te komen tot een actuele en volledige wachtlijst. Dit is nodig, omdat de wachtlijst voor complexe casuïstiek (6VG en 7VG) achterblijft, terwijl zorgaanbieders, onafhankelijk cliëntondersteuners en het zorgkantoor signaleren dat de vraag toeneemt en de doorstroom stagneert. We streven ernaar om in 2025 een volledig beeld te hebben van het aantal cliënten dat wacht op een plek met een complexe zorgvraag.


Prognose VG
In de bovenstaande grafiek laat de donkerblauwe prognoselijn laat zien hoe de ontwikkeling van het aantal VG-cliënten in de regio Zeeland zou zijn enkel op basis van de historische groei vanaf 2018. Het grijze vlak binnen de groene en paarse omlijning geeft een inschatting binnen welke grenzen de toekomstige waarde waarschijnlijk zal vallen, de groene omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 80% weer en de paarse omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 95% weer.
De donkerblauwe prognoselijn laat zien hoe de ontwikkeling van het aantal VG- cliënten in de regio Zeeland zou zijn op basis de historische groei vanaf 2018. Het grijze vlak geeft de mate van waarschijnlijkheid van de prognose aan.
Gebaseerd op de huidige groei (2018-2024) van het aantal Wlz-indicaties, laat de prognose zien dat het aantal cliënten binnen de sector gehandicaptenzorg de komende jaren nog verder zal toenemen.

Leeftijdsontwikkeling
Deze grafiek laat duidelijk zien dat Zeeland te maken heeft met een ouder wordende cliëntpopulatie. De gehele provincie vergrijst en dit zien we duidelijk terug in de leeftijdsontwikkeling van de VG- cliënt. 22% van de cliënten in de gehandicaptenzorg is 60 jaar of ouder. Van de cliënten van 60 jaar en ouder ontvangt 80% verblijfszorg.

Kosten per cliënt
De kosten per cliënt zijn in Zeeland al jaren hoger dan het gemiddelde van de CZ regio’s*. Wat in Zeeland vooral opvalt zijn de Meerzorgkosten per cliënt. Cijfers laten zien dat de Meerzorguitgaven hoger dan ooit zijn. De grootste groei ten opzichte van 2023 zijn de kosten per cliënt voor dagbesteding. De verklaring hiervan kan de omzetting van pgb naar ZIN zijn.
*De regio Zuidoost-Brabant heeft als enige regio de toeslag epilepsie. Deze rekenen wij niet mee in deze conclusie, omdat deze toeslag nergens anders wordt afgesproken.