3.3 Technologische innovatie
In 2024 is de werkgroep technologische innovatie aan de slag gegaan met vier deelprojecten.
Inventarisatie van bestaande technologieën – Er is een overzicht gemaakt van ruim 150 bewezen technologieën, verdeeld over 15 categorieën, inclusief regionale toepassingen en landelijke initiatieven.
Uitvraag bij organisaties over implementatie – Organisaties gaven allen aan innovatie organisatie breed te willen inbedden, maar dat in praktijk de implementatie vaak organisch groeit. Samenwerking en kennisdeling worden als grootste kansen gezien, terwijl verschillen in visie en capaciteit als belemmering gelden.
Voorstel voor vervolg – De werkgroep stelt voor om kennisdeling structureel te organiseren via een leernetwerk, gezamenlijke implementatieprocessen te bevorderen en praktische randvoorwaarden (zoals IT) beter af te stemmen.
Opschalingsvoorstellen – De werkgroep adviseert om in 2025 de pilot ‘Spraak gestuurd werken’ te starten en om aan te sluiten bij Anders Werken In de Zorg (AWIZ). Dit kan de regionale samenwerking en kennisdeling versterken.
In 2025 zal de VG-regiotafel Zuidoost-Brabant bepalen of aansluiten bij AWIZ voor de VG-sector van meerwaarde is. Tegelijkertijd wordt gestart met de implementatie van de eerste innovatie, hiervoor is de innovatie Spraak gestuurd rapporteren gekozen. De pilot spraak gestuurd rapporteren biedt in 2025 een uitgelezen kans om direct de meerwaarde van de aansluiting bij AWIZ te kunnen toetsen voor de VG-regiotafel ZOB.
Verder is er in 2024 door de betrokken zorgaanbieders een vervolg gegeven aan de inzet van HUME bij cliënten met een LVB. Het project had enige uitloop in Q1 2025, maar ondertussen zijn de resultaten gedeeld in een online bijeenkomst.