2.2 Regionale ontwikkelingen Zuidoost-Brabant


In dit hoofdstuk staan we specifiek stil bij twee regionale ontwikkelingen, namelijk de groei in de totale zorgvraag voor regio Zuidoost-Brabant en de verzwaring van de zorgvraag.

In het onderstaande diagram kijken we naar de ontwikkelingen per VG-profiel. Het zorgprofiel 3VG laat een duidelijke daling zien, terwijl het aantal cliënten met een 4VG en een 8VG in de afgelopen vier jaar is gestabiliseerd. Het aantal cliënten binnen de 5VG en 7VG, (die op basis van de indicatie prevalentie al sterk aanwezig zijn in de regio), is de afgelopen 4 jaar niettemin toegenomen. Het aantal cliënten met een 6VG en 3VG is in absolute aantallen nog steeds de grootste groep.

Op basis van de huidige ontwikkeling in de zorgvraag en mede gebaseerd op de prognose in het regio-inzicht, is de verwachting dat het aantal cliënten met een VG-indicatie nog verder zal toenemen. Op dit moment is het nog lastig om te voorspellen of deze groei dezelfde vorm aanhoudt als de afgelopen jaren, maar dat er nog sprake zal zijn van en toename is wel te verwachten.

Een opvallende ontwikkeling binnen de regio Zuidoost-Brabant is het aantal cliënten met een 7VG. Uit het regio inzicht komt al naar voren dat deze doelgroep, op basis van de indicatie prevalentie, vaker voorkomt dan je op basis van het landelijke gemiddelde zou kunnen verwachten. Ook is zichtbaar dat de 7VG in 2024 ten opzichte van 2021 is toegegroeid naar grootste groep cliënten na de 3VG en 6VG. In absolute aantal zien we ook in het bovenstaande diagram dat het aantal cliënten in 2024 ten opzichte van 2021 met 120 cliënten (12,7%) is toegenomen.

Wanneer we vervolgens inzoomen op de ontwikkeling van het aantal cliënten binnen de verschillende leveringsvormen over de afgelopen 4 jaar ziet het zorgkantoor dat met deze doelgroep met name gebruik maakt van de leveringsvorm verblijf. Daarnaast is het de regio gelukt om het aantal plekken waar cliënten met een 7VG zorg kunnen ontvangen te laten groeien. Omdat de groei van het aantal verblijfsplekken voor cliënten met een 7VG sterker is gegroeid, dan het totaal aantal verblijfsplekken in de regio, is er sprake van een verzwaring van de zorgvraag in de regio. Als deze trend zich doorzet in de komende jaren, met name voor het aantal cliënten met een 7VG, betekent dit dat de regio een mogelijke opgave heeft in het blijven ontwikkelen van voldoende plekken voor deze doelgroep.

Om de verwachte groei van het aantal zorgvragers en de verzwaring van de zorgvraag op te vangen, is het daarom nodig om meer cliënten met een lichtere zorgvraag van ambulante zorg te voorzien. Deze beweging zal bijdragen aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg in de regio Zuidoost-Brabant. De afgelopen jaren neemt het percentage cliënten met de leveringsvorm verblijf ten opzichte van de andere leveringsvormen iets af. De leveringsvormen MPT en VPT zijn de afgelopen jaren in kleine mate toegenomen. Het zijn met name de leveringsvormen pgb en Combi pgb/MPT die de afgelopen jaar het meest zijn gegroeid.

In het hoofdstuk regio-inzicht zagen we voor Zuidoost-Brabant een duidelijke toename van cliënten in de leeftijdscohorten 20-40. In onderstaande diagram zien we een verdeling van de leeftijd van cliënten die gebruik maken van extramurale zorg. Daarin is duidelijk zichtbaar dat de meeste extramurale cliënten in het leeftijdscohort 20-40 zitten. We zien een duidelijke groei van cliënten in de jongere leeftijdscohorten en we zien dat deze jongere cliënten ten opzichte van de oudere leeftijdscohorten meer gebruik maken van extramurale zorg. Het extramurale aanbod op basis van zorg in natura lijkt echter minimaal mee te ontwikkelen. De leveringsvorm MPT is de afgelopen 2 jaar zelf iets afgenomen en ook de leveringsvorm VPT ontwikkelt zich maar in kleine stappen.

Deel deze pagina: