3.3 Regionale opgave 2 - Passende zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en verslavingsproblematiek
Regionale opgave
Eind 2022 zijn acht zorgaanbieders VG, GGZ en verslavingszorg uit West-Brabant een samenwerking gestart op 5 actielijnen die de regionale zorgketen voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking en bijkomende ondersteuningsvragen versterken. Door de samenwerking worden (medewerkers van de) zorgaanbieders in de keten betrokken en ontzorgd. Er ontstaat een netwerk waarbinnen beter wordt samengewerkt en van elkaar wordt geleerd. Daarnaast is het voor partijen die zich overvraagd voelen door de hulpvragen van mensen met zowel een verstandelijke beperking als verslavingsproblematiek duidelijker waar collegiale ondersteuning gevraagd kan worden en/of zorg overgenomen kan worden. Wanneer mensen met LVB en verslavingsproblematiek van een beter passend antwoord worden voorzien, zal dit leiden tot minder escalaties, maatschappelijke overlast en het uit- of door plaatsen van problematiek.
Doelstelling
Mensen met een licht verstandelijke beperking en verslavingsproblematiek uit de regio West-Brabant profiteren van intersectorale samenwerking tussen GGZ, verslavingszorg en VG, doordat zij (tijdig) gebruik kunnen maken van een passend hulpaanbod in hun eigen omgeving.
Resultaatafspraak 1: Sociale kaart
In 2024 is er duurzaam zicht op het regionale hulpaanbod voor mensen met een LVB en bijkomende ondersteuningsvragen door middel van de sociale kaart die periodiek wordt geactualiseerd.
Resultaatafspraak 2: Vroegtijdige ondersteuning op plek waar cliënt verblijft
Eind 2024 is het Expertiseteam opgericht en actief in West-Brabant.
Resultaatafspraak 3: Intersectoraal FACT team
Eind 2024 is er een intersectoraal FACT-team opgericht en actief in West-Brabant.
Resultaatafspraak 4: Kennisdeling en gezamenlijke scholing medewerkers
Eind 2024 is gezamenlijke scholing en kennisdeling vormgegeven.
Resultaatafspraak 5: Terreingebonden voorziening
In 2024 wordt het besluit genomen over de businesscase, inhoudelijk programma en huisvestingsplan t.b.v. 24 uurs voorziening. De daadwerkelijke inrichting van de voorziening is gepland eind 2027.
Transitiemiddelen:
Vanuit CZ zorgkantoor zijn er transitiemiddelen toegekend aan het project.