3.1 Regiovisie West-Brabant

Regiovisie en werkagenda met 3 thema’s VG West-Brabant

“Samen uitvoering geven aan een betekenisvol leven”

De zorgsector is onderwerp van het maatschappelijk debat. Discussies raken de hele zorgsector, maar zeker ook de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De zorgkosten blijven stijgen doordat de ondersteuningsvraag van mensen steeds complexer wordt en er krapte is op de arbeidsmarkt in kwantiteit én in kwaliteit. Daarnaast staan de budgetten onder druk en heeft de VG-sector ook te maken met de verschillende maatschappelijke crisissen zoals krapte op de huizenmarkt (bouwrestricties) en een steeds ingewikkelder wordende samenleving. Dit stelt ons voor de uitdaging, hoe houd je de zorg toegankelijk, van kwalitatief goed niveau en betaalbaar? Echter komen er ook steeds meer kansen en innovatieve en technologische hulpmiddelen op ons af die we samen steeds beter kunnen benutten. En hebben we de wil om samen te werken uitgesproken. 

Het moet en kan anders. We willen het steeds meer samendoen, niet alleen binnen de VG, maar binnen de hele zorgsector. Oplossingen voor complexe problemen maak je immers samen! 

Wat maakt de regio West-Brabant specifiek? Er zijn relatief veel zorgaanbieders, groot en klein, met een diversiteit in portfolio. Hoe bundelen deze organisaties de krachten om het volledige landschap aan zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te kunnen blijven leveren? De samenwerkende organisaties in West-Brabant in de VG-sector hebben een belangrijke opdracht: zorgen voor een vitale, kwalitatieve en toekomstbestendige gehandicaptenzorg in de regio. Om daar te komen zijn de handen ineengeslagen en is een gezamenlijke werkagenda opgesteld die de koers aangeeft. Deze werkagenda ‘Samen uitvoering geven aan betekenisvol leven’ is het startpunt van inhoudelijke en regionale samenwerking in de zorg voor mensen met een beperking. Eenvoudige oplossingen zijn er niet, maar samenwerken op verschillende thema’s maakt de VG-sector sterker en wendbaar, klaar voor de toekomst. 

De samenwerkende organisaties kiezen 3 thema’s die belangrijk zijn in het werkgebied, die herkenbaar zijn en relevant voor kleine en grote zorgorganisaties. Dit zijn: arbeidsmarkt, toegankelijkheid en samenwerking GGZ en VVT. Er is wil om samen aan deze thema’s te werken, in dezelfde taal en met commitment. De komende tijd zal uitvoering gegeven worden aan deze thema’s.

Binnen West-Brabant gaan we uit van een aantal leidende principes die je als rode draad door alle thema’s heen kan lezen. Deze staan ook verwoord in de verschillende visiedocumenten (Visiedocument VGN, Toekomstagenda GZ en de Kanslijnen).

Deze leidende principes zijn:

  • Participatie en zeggenschap voor mensen met een beperking (eigen regie)

  • Innovatie en technologie

  • Regeldruk verminderen

  • Ontschotting van de zorg

  • Duurzaamheid

In 2024 gaan we aan de slag om samen te bepalen welke doelen we willen bereiken op de verschillende thema’s en welke gezamenlijke acties nodig zijn.

Deel deze pagina: