2.1 West-Brabant in beeld gebracht



Verhouding leveringsvormen
In de afgelopen zes jaar is de verhouding tussen de verschillende leveringsvormen zichtbaar gewijzigd. Het aantal cliënten dat gebruik maakt van de leveringsvorm 'verblijf' is relatief gezien de afgelopen zes jaar met 5,7% afgenomen. Het aandeel cliënten dat gebruik maakt van de leveringsvormen Modulair Pakket Thuis (MPT) laat ten opzichte van 2021 een lichte daling zien. Volledig pakket thuis (VPT), persoonsgebonden Budget (pgb) en de combinatie MPT/pgb neemt toe.

Verhouding per zorgprofiel
Ten opzichte van 2018 neemt het aantal cliënten met een 4VG, 5VG, 6VG en 7VG procentueel toe. Het aantal cliënten met een 3VG en 8VG neemt juist af. Het aantal cliënten met een 5VG (+1,43%) neemt in 2024 ten opzichte van 2018 het meest toe. Hierdoor vindt er binnen de verdeling van de zorgprofielen in de regio een lichte verschuiving plaats.

Indicatie prevalentie ZZP landelijk versus regio
In de context van de gehandicaptenzorg binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) verwijst indicatie prevalentie naar het aantal mensen met een handicap die een Wlz-indicatie hebben gekregen ten opzichte van het aantal inwoners in die regio. Deze Wlz-indicatie is nodig om langdurige zorg te ontvangen, zoals intensieve begeleiding, verpleging, verzorging en/of toezicht.
De lichtgroene weergave laat zien dat de indicatie prevalentie binnen de regio West-Brabant voor de zorgprofielen 3VG, 5VG en 6VG hoger is dan het landelijk gemiddelde. Voor het zorgprofiel 8VG is deze nagenoeg gelijk aan het landelijk gemiddelde. Voor de zorgprofielen 4VG en 7VG is de indicatie prevalentie lager dan het landelijk gemiddelde.


Wachtlijstinformatie
De wachtlijst voor de Gehandicaptenzorg (GZ) in de regio West-Brabant is over een periode van 2 jaar toegenomen. Met name het aantal cliënten met de wachtstatus ' wacht op voorkeur' is vanaf het derde kwartaal 2024 aanzienlijk toegenomen. Waarin de tabel op profiel laat zien dat deze groei binnen de status 'wachten op voorkeur' vooral de 6VG betreft. De toename van de wachtlijst komt door de verbeterde wachtlijstregistratie door zorgaanbieders. In 2024 heeft de regionale Taskforce WBR – ZEE samenwerkingsafspraken gemaakt over wachtlijstregistratie en dossierhouderschap. Doel: komen tot een actuele en volledige wachtlijst. Dit was nodig, omdat de wachtlijst voor complexe casuïstiek (6VG en 7VG) achterbleef, terwijl zorgaanbieders, onafhankelijk cliëntondersteuners en het zorgkantoor wel signaleren dat de vraag naar verblijf toeneemt en de doorstroom stagneert. Een actuele en volledige wachtlijst is noodzakelijk om vraag en aanbod beter in balans te brengen.

Prognose VG
In de bovenstaande grafiek laat de donkerblauwe prognoselijn laat zien hoe de ontwikkeling van het aantal VG-cliënten in de regio West-Brabant zou zijn enkel op basis van de historische groei vanaf 2018. Het grijze vlak binnen de groene en paarse omlijning geeft een inschatting binnen welke grenzen de toekomstige waarde waarschijnlijk zal vallen, de groene omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 80% weer en de paarse omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 95% weer.
Gebaseerd op de huidige groei (2018-2024) van het aantal Wlz-indicaties, laat de prognose zien dat het aantal cliënten met een VG-indicatie in de regio West-Brabant de komende jaren nog verder zal toenemen.

Leeftijdsontwikkeling
De grafiek leeftijdsontwikkeling laat twee ontwikkelingen zien:
In de regio West-Brabant is het aantal cliënten binnen de leeftijdscategorie 26 – 45 met een VG-indicatie ten opzichte van 2019 sterk toegenomen.
Het aantal cliënten binnen de leeftijdscategorie 51 – 80 is ten opzichte van 2019 in zijn geheel toegenomen.

Kosten per cliënt
De kosten per cliënt in de sector GZ in de regio West-Brabant zijn iets hoger dan het CZ zorgkantoor gemiddelde voor de sector GZ. De kostensoorten verblijf/VPT en Meerzorg zijn hoger dan het CZ zorgkantoor gemiddelde voor de sector GZ.