3.2 Regionale opgave 2 Complexe zorg
Regionale opgave
CZ zorgkantoor moet voor de regio Haaglanden meer passend aanbod creëren voor (jong) volwassenen met een hoog complexe zorgvraag. Deze opgave komt voort uit het regioplan 2022. Maar ook op basis van signalen die vanuit klanten, onafhankelijk cliëntondersteuners, crisisregisseurs, gecontracteerde zorgzorgaanbieders en vanuit de afdeling Zorgadvies.
Een grote uitdaging voor de komende jaren is het tijdig bieden van passende zorg en het creëren van een passend aanbod bij de zorgvraag van de cliënt. We zullen hierbij niet alleen regionaal, maar ook sector- en domein overstijgend moeten werken. Belangrijk is het ontwikkelen van gezamenlijk (boven)regionaal zorgaanbod voor (hoog) complexe Wlz-zorg, zodat ook in de toekomst cliënten die hiervan afhankelijk zijn, kunnen rekenen op deze zorg. Deze zorg is echter steeds moeilijker te leveren. Het uitgangspunt is dat zorgzorgaanbieders in de regio’s gezamenlijke oplossingen creëren voor deze zorg en onderling expertise delen.
Zorgaanbieder Ipse de Bruggen is aan de slag gegaan met het onderzoeken van kansen en mogelijkheden voor deze complexe doelgroep in de regio Haaglanden. Het definitieve rapport ‘VG7 aanbod in de regio Haaglanden’ is opgeleverd in januari 2024. De resultaatafspraken in dit regiobeeld zijn mede tot stand gekomen vanuit dit rapport.
Plan van aanpak
Ipse de Bruggen heeft in beeld gebracht voor welke doelgroepen binnen de VG7 we allereerst oplossingen willen realiseren en op welke wijze oplossingen verder worden uitgewerkt (zie hiervoor de resultaatafspraken). De doelgroepen waar de eerste focus op ligt zijn door Ipse de Bruggen als volgt omschreven:
1. De VG7 cliënt welke niet in een groepscontext kan wonen, maar waarbij een steunpunt voldoende stabiliteit biedt.
2. De VG7 cliënt welke zelfstandig moet wonen, maar waarbij meer nabijheid nodig is dan alleen een steunpunt.
3. De ouder wordende VG7 cliënt welke een andere context, begeleiding en behandeling behoeft.
4. De VG7 cliënt welke de potentie heeft door te stromen naar wonen binnen een voorziening van Middin, maar waar ondersteuning nodig is om tot dat punt te komen.
Naar aanleiding van verschillende brainstormsessies is door een samengestelde kerngroep VG7, besloten om de volgende onderwerpen nader te onderzoeken. Hierbij ligt de focus dus op de verschillende doelgroepen binnen de VG7 populatie (hierboven omschreven onder 1 t/m 4) in het vizier te houden. De volgende oplossingsrichtingen zijn onderzocht:
Het Houvast concept.
Zelfstandig wonen met een HIBB (Hoog Intensieve Begeleiding en Behandeling) context.
De ouder wordende VG7 cliënt (onderwerp van onderzoek DSW in verband met oudere cliëntmix).
Het project “Doorstroomvoorziening” Middin en Ipse de Bruggen (het accent ligt daar op LVB (+) in dit geval met VG7), zie hiervoor ook de regionale opgave 1 in dit regiobeeld.
Concrete afspraken worden onderstaand geformuleerd en indien nodig voorzien van een korte toelichting:
Resultaatafspraak 1: Houvast concept
Toelichting
Het Houvast Concept is een bijzondere benadering voor het bieden van zorg aan cliënten met complexe zorgvragen in hun thuissituatie. Het biedt kansen op flexibiliteit en maatwerk, maar stelt tevens uitdagingen op het gebied van financiering, vastgoed, en organisatorische veranderingen. Voor Ipse de Bruggen is het momenteel niet haalbaar om het Houvast Concept in het boekjaar 2024 toe te passen. Het loslaten van bestaande structuren en het implementeren van een concept als Houvast vergt een zorgvuldig proces. Ipse de Bruggen staat echter open voor verdere verkenning en onderzoek naar het Houvast Concept in de toekomst. Voor Middin ligt dit anders, voor hen past het Houvast concept al beter bij de doelgroep en visie. Zij zijn inmiddels ook geselecteerd als partij via begeleiding à la carte.
Resultaatafspraak Houvast concept: Ipse de Bruggen en Middin gaan op dit onderwerk samenwerken om deze expertise indien passend ook binnen Ipse de Bruggen op te schalen en doorstroom vanuit Ipse de Bruggen naar Middin beter vorm te kunnen geven. Op de korte termijn gaat Middin dit product verder omarmen. Voor Ipse de Bruggen is dit op de langere termijn mogelijk ook een optie en/of aanvulling op het hieronder omschreven concept ‘zelfstandig wonen’. CZ zorgkantoor spreekt met partijen af dit punt via het voorjaarsoverleg van Middin op de agenda te zetten om tijdig vervolgstappen uit te kunnen stippelen en de resultaten te monitoren.
Resultaatafspraak 2: Zelfstandig wonen
Toelichting
Ipse de Bruggen constateert een groeiende uitdaging bij een specifieke groep cliënten. Dit betreft cliënten die forse gedragsproblematieken kennen als gevolg van het wonen in groepsverband met mede-cliënten. Vaak hebben deze mensen in het verleden (langdurig) zelfstandig in de maatschappij gewoond en naast hun verstandelijke beperking kampen zij met psychiatrische aandoeningen en/of persoonlijkheidsstoornissen. De samensmelting van deze complexe problematieken resulteert in aanpassingsstoornissen, waarbij het samenleven met mede-cliënten binnen een groep leidt tot toenemende gedragsproblemen. Naast enige overeenkomsten met het Houvast concept zijn er ook duidelijke verschillen. Dit concept zelfstandig wonen gaat uit van benodigde nabijheid (HIBB) voor cliënten met een matige tot lichte beperking met gedragsproblematiek. Dit in samenwerking met het FACT-team. Individueel wonen is afhankelijk van een indicatie VG6/7 en/of meerzorg.
Resultaatafspraak Zelfstandig wonen
Ipse de Bruggen stelt een plan van eisen op rondom huisvesting en stelt de businesscase op. De inhoudelijke expertise is aanwezig binnen de organisatie. Eind Q4/ begin Q1 2025 vindt verdere besluitvorming plaats en koppelt Ipse de Bruggen terug aan CZ zorgkantoor.
Resultaatafspraak 3: De ouder wordende client
Voor de ouder wordende doelgroep VG7 wordt onderzoek uitgevoerd samen met DSW zorgkantoor en Ipse de Bruggen. In het werkgebied van CZ zorgkantoor wordt gekeken naar de potentiële uitstroom mogelijkheden. Ipse de Bruggen is hierover ook in contact met Middin om doorstroom voor deze oudere cliënt ook in het oog te houden bij een potentieel nieuwe locatie gericht op deze doelgroep. DSW Zorgkantoor is hier in de lead, zorggebied CZ zorgkantoor wordt aangehaakt om in samenwerking met Middin en Ipse de Bruggen verdere doorstroom te creëren.