2.2 Regionale ontwikkelingen Haaglanden

Ontwikkeling in de zorgvraag

De zorgvraag wordt steeds zwaarder, dit horen we terug van zorgzorgaanbieders, onafhankelijke cliëntondersteuners, Afdeling Zorgadvies en crisisregisseurs. In de vraagprognose zien we een verschuiving ontstaan naar een grotere absolute toename bij de doelgroep VG5 en VG6. Onderstaande afbeelding blikt terug tot 2018. We zien hierin een stijging van de VG5 doelgroep met maar liefst 54% en voor de doelgroep VG6 een stijging met circa 32%. Hoewel de toename voor de VG7 absoluut afneemt vanaf 2022, is er ten opzichte van 2018 een stijging te zien van circa 35%.

We hebben in het vorige regio plan gezien dat vooral deze complexere cliënten meer uitstromen naar andere regio's, dan dat ze kunnen worden opgevangen in onze eigen regio. Dit geldt zeker voor de zeer complexe zorgvragen, waarvoor veelal een terreinvoorziening nodig is. Deze terreinvoorzieningen zijn helaas niet voorhanden in het werkgebied van CZ zorgkantoor. We zoeken hier dan ook noodgedwongen naar de verbindingen en oplossingsrichtingen over de zorgkantoorgrenzen heen.

CZ zorgkantoor heeft naast de verbinding met andere zorgkantoren ook aandacht gehad voor het nieuwe wetvoorstel ‘versterking regie volkshuisvesting’. De formuleringen voor de doelgroep GZ waren hier voor zowel de urgentiegroepen als de aandachtgroepen voor onze doelgroep veel te smal geformuleerd. Dit zou in regio Haaglanden zorgen voor een bevriezing van het aantal beschikbare plekken. Wij zien dat we deze plekken hard nodig hebben om doorstroom te kunnen creëren en het aanbod in VPT en MPT te kunnen laten groeien.

Betaalbaarheid

De kosten per cliënt zijn in Haaglanden lager dan het CZ zorgkantoor gemiddelde. Dit wordt met name veroorzaakt door een minder complexe cliëntmix die zorgaanbieders kunnen bedienen in de regio Haaglanden. Het zorgaanbod voor de complexere zorg ligt hoofdzakelijk in andere regio’s. Zoals eerder benoemd komt dit door het gebrek aan terreinvoorzieningen in de regio Haaglanden. Door het stedelijk gebied in de regio Haaglanden is vervoer steeds meer een probleem. Vooral de factor tijd speelt hierin een grote rol. Vervoerders doen er lang over cliënten over een korter traject te vervoeren.

Ook de Meerzorg kosten nemen in deze regio toe. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de doelgroep VG8. De Afdeling Zorgadvies heeft het afgelopen jaar werkbezoeken gebracht aan diverse zorgzorgaanbieders om deze stijging nader te duiden. Samen met betreffende zorgzorgaanbieders willen we meer grip krijgen op de Meerzorg.

Toegankelijkheid

De leveringsvorm VPT zien we in absolute aantallen en in percentage licht stijgen. De groei in PGB zien we in alle CZ zorgkantoorregio’s en is ook in Haaglanden een aandachtspunt. De wachtlijst van Haaglanden blijft stabiel. In werkelijkheid is de wachtlijst groter omdat de landelijke wachtlijst niet door alle zorgzorgaanbieders wordt bijgehouden, vooral voor de complexere zorgvragen. Voor de complexere zorg trekken meer mensen weg uit Haaglanden om een plek te krijgen in vooral naastgelegen regio's.

Het afnemende aanbod in logeren baart CZ zorgkantoor zorgen (zie afbeelding), omdat we zien dat kinderen steeds jonger belanden in de crisisregeling of een hogere indicatie krijgen. Samen met onafhankelijke cliëntondersteuners, MEE, zorgzorgaanbieders en zorgkantoren over de regiogrenzen heen, vinden we dat dit echt anders moet. Hoe kunnen we meer preventief te werk gaan en opname of crisis voorkomen? We werken hard om ook op dit vlak stappen te kunnen zetten. De uitbreiding bij Ipse de Bruggen per 1-1-2024 is hier een mooi voorbeeld van.

Logeren Haaglanden

Logeren in de Regio Haaglanden neemt af ten opzichte van 2022.

Deel deze pagina: