3.1 Regionale opgave 1: Regionale opgave 1 LVB (+)
Regionale opgave
Voor de doelgroep LVB (+) hebben we in 2025 de verbinding gelegd tussen de regio Haaglanden en Zuid-Hollandse Eilanden. "We hebben een thematafel georganiseerd om efficiënter te werken, het netwerk uit te breiden en meer samenwerkingsmogelijkheden te creëren over de verschillende regio's heen”. In het regioplan 2024 hebben we stilgestaan bij de aanleiding en de output vanuit eerdere projecten. We bespreken in dit regiobeeld graag de concrete resultaten over het afgelopen jaar, gaan in op de benodigde vervolgstappen en stellen resultaatafspraken voor het komende jaar indien nodig bij.
We starten vanuit een concrete doelstelling. Samen met onze partners betrokken bij deze thematafel, Profila en Pameijer, hebben we de doelstelling als volgt geformuleerd:
Doelstelling
Het vaststellen van oplossingsrichtingen om de ambulante zorg voor de doelgroep LVB(+) beter te organiseren door meer samen en meer expertise digitaal te organiseren.
Plan van aanpak
In 2024 hebben we geconstateerd dat enkele resultaatafspraken een mooie basis vormen voor meer lange termijn resultaten, maar ons op de korte termijn onvoldoende concrete oplossingen bieden. Voor 2025 willen we de resultaatafspraken ombuigen naar concretere en meer haalbare afspraken. De focus ligt daarmee meer op: wat kan er op korte termijn? Hiervoor hebben we al twee resultaatafspraken lopen en voegen we een derde resultaatafspraak toe.
Behaalde resultaten voor 2024 en nieuwe afspraken voor 2025:
Resultaatafspraak 1: Mogelijkheden creëren voor passende zorg LVB (+) via MPT/ VPT
Vanaf september 2023 heeft Middin met het zorgkantoor CZ afgesproken om te onderzoeken of het inzetten van de prestatiecode H153 (begeleiding speciaal 2 (psy)) ruimte biedt om de ambulante zorg voor cliënten met een licht verstandelijke beperking (lvb) en bijkomende complexe problematiek kwalitatief beter vorm te geven dan mogelijk is binnen de prestatiecode H300 (begeleiding). Het doel van de pilot H153 is om te onderzoeken of we escalaties en crisisopnames kunnen voorkomen, kwaliteit van de ambulante zorg voor deze doelgroep kunnen vergroten om stabilisatie eerder te bereiken en indien mogelijk eerder uitstroom naar een passende vervolgplek (bijvoorbeeld met een VPT of MPT) te realiseren. Periodiek koppelt Middin aan ons terug wat de resultaten en ontwikkelingen zijn in deze pilot.
Resultaat 2024:
17 cliënten zijn geïncludeerd in deze pilot ( de grootste groep betreft VG6);
Vanuit deze groep zijn inmiddels 4 cliënten geen onderdeel meer in de pilot. Bij 2 cliënten is het gelukt om met deze extra inzet op begeleiding, stabilisatie snel te creëren. Hiermee zijn cliënten vroegtijdig uitgestroomd naar een plek voor regulier begeleid wonen. 1 cliënt is afgeschaald naar reguliere ambulante zorg onder de H300, omdat de intensiever vorm van begeleiding eerder kon worden afgebouwd. Bij 1 cliënt is de behandeling gestagneerd.
Nog niet goed tastbaar is het effect van deze inzet op escalatie en crisissituaties. Middin gaat dit effect nader in beeld brengen.
In een tussentijdse evaluaties heeft Middin de werkzame elementen benoemd die volgens hen bijdragen aan het succesvol inzetten van deze H153: Gerichte screening aan de voorkant, de mogelijkheid medewerkers te laten coachen door de gedragsdeskundige, de mogelijkheid hbo-5 geschoolde medewerkers in te zetten, de mogelijkheid om gericht op- en af- te schalen.
We hebben extra tijd nodig om goed te kunnen zien wat het de-escalerend effect is. Dit maakt dat we voor 2025 de volgende resultaatafspraak hebben gemaakt:
Resultaatafspraak 2025: Middin brengt in Q4 2025 in beeld in welke mate het is gelukt om op basis van de inzet H153, cliënten sneller te stabiliseren en verdere escalatie te voorkomen. Op basis van deze informatie kan CZ zorgkantoor beoordelen of deze pilot kan worden opgeschaald.
Resultaatafspraak 2: Locatie doorstroomwoning
Resultaat 2024: Ipse de Bruggen en Middin hebben samen met het zorgkantoor de opzet van de businesscase ‘doorstroomwoning’ besproken en verder uitgewerkt. In deze businesscase zijn de uitgangspunten besproken die nodig zijn voor een doorstroomwoning. Zowel Middin als Ipse de Bruggen voorzien momenteel niet in het juiste aanbod om de overbrugging vanuit een intensief behandeltraject naar een reguliere woonplek goed vorm te geven voor mensen met een LVB en bijkomende psychiatrische problematiek. Er worden kansen gezien op dit vlak met de ontwikkeling een doorstroomvoorziening. We zijn echter ook tot de conclusie gekomen dat we op dit moment geen locatie of personeel beschikbaar hebben om hier daadwerkelijk stappen in te kunnen zetten. Wel houden de doorstroomvoorziening in het vizier met een lange termijn doelstelling. Voor 2025 wordt op dit onderdeel geen specifieke resultaatafspraak gemaakt omdat deze op dit moment niet reëel lijkt en niet aansluit op de door ons geformuleerde doelstelling: Het vaststellen van oplossingsrichtingen om de ambulante zorg voor de doelgroep LVB(+) beter te organiseren door meer samen en meer expertise digitaal te organiseren. Dit moet leiden tot resultaten op de kortere termijn.
Resultaatafspraak 3: Expertise delen over de regio's HAA en ZHE
Resultaat 2024: In de regiobijeenkomsten hebben het zorgkantoor en aanbieders vastgesteld dat we grote kansen zien in het meer benutten van elkaars expertise. De urgentie hiervoor is ook groot omdat personeelsleden met de juiste expertise schaars zijn. We verkennen hierin met elkaar de mogelijkheden die Digicontact ons kunnen bieden, vooral omdat we er in geloven dat niet alle zorg geleverd hoeft te worden in fysieke aanwezigheid. Door gebruik te maken van Digicontact kunnen aanbieders keuzes maken in de zorg die zij digitaal leveren en voor welke zorg een medewerker fysiek aanwezig moet zijn. Door een aantal expertises meer digitaal te delen, zijn deze expertises breder inzetbaar. Om deze verkenning snelheid mee te geven zijn er contacten gelegd met een projectleider om het niet bij ideeën te laten maar ook tot concrete acties te komen.
Resultaatafspraak 2025: De leden van de thematafel LVB (+) hebben in Q4 in beeld op welke manier Digicontact concrete oplossingen kan bieden in het organiseren van de ambulante zorg en op welke manier partijen hiervan gebruik kunnen en gaan maken, om ambulante zorg met de juiste expertises, breder beschikbaar te stellen in de regio en het liefst over regio’s heen. Indien gewenst kunnen zij een voorstel indienen bij het zorgkantoor om hierop een projectleider aan te stellen die dit traject kan begeleiden en versnellen.