2.1 Haaglanden in beeld gebracht



Verzilvering indicatie
Het aantal cliënten met leveringsvorm verblijf daalt langzaam naar het niveau van 2018. In onze regio wordt de beschikbare capaciteit steeds beter benut. We zijn blij met de groei in VPT en MPT, hoewel de aantallen nog klein zijn. Voor VPT is er een groei van 40% t.o.v. 2021, en voor MPT bijna 10%. Zorgwekkend is de stijging van zorg vanuit pgb en pgb in combinatie met MPT, vooral bij zwaardere zorgpakketten. Dit lijkt te komen door een tekort aan passend aanbod en personeelskrapte vanuit ZIN, en niet door een bewuste keuze voor meer eigen regie of flexibiliteit. Het creëren van aanbod, vooral voor complexere zorg, is een belangrijk punt van aandacht waar CZ zorgkantoor graag in samenwerking met de andere zorgkantoren stappen in willen zetten.

Verdeling zorgprofielen
Hier zien we geen bijzonderheden ten opzichte van eerdere jaren. Later gaan we in op de groei in absolute aantallen waar we vooral een toename zien in de groei op VG5 en VG6.

Indicatie prevalentie ZZP landelijk versus regio
In de context van de gehandicaptenzorg binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) verwijst indicatie prevalentie naar het aantal mensen met een handicap die een Wlz-indicatie hebben gekregen ten opzichte van het aantal inwoners van die regio. Deze indicatie is nodig om langdurige zorg te ontvangen, zoals intensieve verpleging, verzorging of toezicht.
De lichtgroene weergave laat zien dat indicatie prevalentie binnen de regio Haaglanden lager is dan het landelijk gemiddelde. Het profiel VG7 valt hierbij op, als flink lager dan het landelijk gemiddelde. De overige profielen scoren ook onder het landelijk gemiddelde, maar wijken minder fors af dan het profiel VG7.

Wachtlijst informatie
De afgelopen jaren zien we een daling in de wachtlijst. We spannen ons in om ook de wachtende cliënten voor zwaardere zorg geregistreerd te krijgen op de formele wachtlijst. Niettemin zien we dat zorgaanbieders de wachtende cliënten in onder andere de doelgroep VG7 om diverse redenen (bijvoorbeeld dossierhouderschap/ geen perspectief / geen zicht op voorkeursaanbieder) vaak niet plaatsen op deze wachtlijst. CZ zorgkantoor heeft ook behoefte aan meer inzicht in de wachtlijst over de zorgkantoor grenzen heen. Relevant is dat iedere cliënt zo spoedig mogelijk, een zo passend mogelijk plek verdient. De herkomst van zijn of haar regio, zou hierin niet leidend mogen zijn. Initiatieven die in sommige regio’s zijn opgestart om screening en plaatsingsbeleid meer samen te doen, juichen wij erg toe. Wij merken op, dat het voor deze regio, van groot belang is dit samen te doen met de andere zorgkantoren.


Prognose VG
In de bovenstaande grafiek laat de donkerblauwe prognoselijn laat zien hoe de ontwikkeling van het aantal VG-cliënten in de regio Haaglanden zou zijn enkel op basis van de historische groei vanaf 2018. Het grijze vlak binnen de groene en paarse omlijning geeft een inschatting binnen welke grenzen de toekomstige waarde waarschijnlijk zal vallen, de groene omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 80% weer en de paarse omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 95% weer.
De groei voor de komende jaren wordt vooral verwacht voor de VG5 en VG6 als we naar de modellen kijken. De overige profielen laten een veel lichtere groei of stabilisatie zien. Voor VG3 zien we een lichte daling.

Leeftijdsontwikkeling
Deze grafiek toont dat in de regio Haaglanden het aantal jongeren en jongvolwassenen toeneemt. Steeds meer jonge cliënten stromen in en komen helaas vaker terecht in een crisissituatie. De instroom van jonge cliënten is duidelijk groter onder de mannen, laat de tabel zien. Aan de thematafel Kind en Jeugd (1 van de regionale opgaves) moeten deelnemers ook aandacht hebben voor acties die een preventieve werking hebben. Wat ligt binnen onze invloedsfeer om hier samen met aanbieders, onafhankelijk cliëntondersteuners en gemeenten stappen in te zetten? Welke acties kunnen wij hierop uitzetten?