2.2 Regionale ontwikkelingen Haaglanden
Ontwikkeling van de zorgvraag
Cliënten uit CZ zorgkantoor regio Haaglanden, met en een complexe zorgvraag kunnen steeds moeilijker uitstromen naar (passende) vervolgplek. Aanbieders, crisisregisseurs en onafhankelijke clientondersteuners (OCO’s) en CZ zorgkantoor vinden steeds vaker voor cliënten geen passende plek. Concreet betekent dit dat er regelmatig cliënten op een crisis bed vertoeven, die niet kunnen uitstromen, ook kunnen er dan hierdoor geen nieuwe cliënten instromen. Dit is in de eerste plaats voor de betreffende cliënten zeer onwenselijk, maar vaak ook voor een zorgteam of de omgeving van de cliënt geen goede situatie. Als partijen deze zorg niet aankunnen en deze cliënten niet een passende context kunnen bieden, merken wij dat het afdwingen of forceren van deze zorg, niet het antwoord is. Daar waar we dit hebben geprobeerd heeft dit niet geleid tot structurele oplossingen. Het probleem is niet het geld; als er morgen een passend aanbod gecreëerd kan worden, kopen we dit direct in. Helaas kunnen goede ideeën, zo ligt er bijvoorbeeld een businesscase klaar voor het ontwikkelen van een doorstroomwoning, vooralsnog niet worden uitgevoerd. Er is geen locatie en geen personeel. Er zijn dus (andere) oplossingen nodig om toch beweging te krijgen in de doorstroom. Alleen door samenwerking tussen aanbieders, zorgkantoren en de diverse domeinen kunnen we dit doorbreken. Er is behoefte aan structurele oplossingen en perspectief voor onze cliënten.
We zien een flinke stijging in absolute zin voor de VG5 en VG6. De grootste groei is zichtbaar bij het zorgprofiel VG5, met een stijging van circa 29%. We zien dat deze stijging vooral zit bij Middin, Lievegoed, Philadelphia en Humanitas DMH. Ook de VG6 groeit met circa 17%. Deze stijgt het meest bij Ipse de Bruggen, Middin en Lievegoed. Voor de andere zorgprofielen zien we in tegenstelling tot vorig jaar, ook een stijging met uitzondering van het profiel VG3.

Betaalbaarheid
De kosten per cliënt in Haaglanden zijn lager dan het CZ zorgkantoor gemiddelde, door een cliëntmix met minder cliënten met een complexe zorgvraag. In de regio Haaglanden wordt minder complexe zorg geboden door het gebrek aan locaties met de juiste context en geschikte terreinvoorzieningen. De kosten voor vervoer zijn in deze regio relatief hoog. Door het stedelijk gebied, doen vervoerders lang over relatief korte trajecten. Dit maakt dat de vergoeding, die aanbieder ontvangen voor vervoer, regelmatig niet opweegt tegen de kosten die de vervoerders maken
De kosten voor Meerzorg in deze regio blijven stijgen, vooral bij de doelgroepen VG8 en VG7. De afdeling Zorgadvies heeft het afgelopen jaar werkbezoeken gebracht aan diverse zorgaanbieders om deze stijging nader te onderzoeken. Dit heeft vooralsnog niet geleid tot een daling van de kosten, wel tot meer inzicht in de oorzaak van deze stijging. Samen met de afdeling Zorgadvies en de betreffende aanbieders bespreken we de punten van aandacht.

Toegankelijkheid
De toegankelijkheid van zorg is in deze regio een groot probleem. Uitbreidingen in capaciteit zien we vooral in samenwerking met andere domeinen en zorgkantoren. Kleine lichtpuntjes zijn er gelukkig ook. Zo hebben we wel uitbreiding kunnen creëren met de overname van Rudolf Steiner door Lievegoed. Hiermee krijgen we meer mogelijkheden voor de cliënten met een VG6 en VG7 indicatie. Ook hebben we KDC-plekken uitgebreid bij Lievegoed en Ipse de Bruggen. Het uitbreiden van capaciteit voor onze doelgroep met een complexe zorgvraag, 7VG+, is een stuk lastiger. Escalatie op management- en bestuursniveau dient bij te dragen aan het vergroten van perspectieven voor de VG7+ -doelgroep. Ook zoeken we preventief naar oplossingen. Zo analyseren we de bezetting van crisisbedden. Deze analyses leveren waardevolle input op om verdere acties uit te zetten. Zo zagen we dat veel cliënten vanuit een thuissituatie komen, vaak zelfs zonder ambulante zorg. We gaan met de gemeente het gesprek aan om meer aandacht te creëren voor bemoeizorg in de regio Haaglanden. Ook hebben we geconcludeerd dat respijtzorg onvoldoende is ingericht om mantelzorgers te kunnen ontlasten in deze regio. Middin en Ipse de Bruggen gaan zich hierin verder verdiepen in het beter organiseren van respijtzorg in deze regio. Zij hebben hiervoor een projectvoorstel ingediend voor de transitiemiddelen.

De onderstaande afbeelding toont hoeveel cliënten bovenregionaal in zorg gingen (124), in vergelijking met hoeveel cliënten in onze regio in zorg kwamen (21) vanuit andere regio’s.
