2.1 Zuidoost-Brabant in beeld gebracht

Het aantal cliënten dat gebruik maakt van de leveringsvorm verblijf neemt de afgelopen twee jaar met ongeveer 2% af. Het aandeel cliënten dat gebruik maakt van de leveringsvormen VPT en de combi MPT/PGB neemt toe. Het percentage cliënten met een PGB is afgenomen in 2023.

In absolute zin neemt het aantal cliënten met alle ZZP’s, exclusief VG8, toe sinds 2020. Doordat het aantal cliënten met een 6 en 7 VG het hardste stijgt (met 250 cliënten tussen 2020 en 2023), verandert de verhouding van de zorgprofielen t.o.v. 2020.

De indicatie prevalentie van de regio Zuidoost-Brabant is voor de indicaties 4/5/7/8 VG hoger of gelijk aan de landelijk indicatie prevalentie. Voor de indicaties 3VG en 6VG is deze juist lager.

Wachtlijst:

De wachtlijst in Zuidoost-Brabant is eind 2023 wat afgenomen t.o.v. begin van het jaar. Het aantal cliënten dat de status actief plaatsen krijgt, verandert in de loop van het jaar niet.

Prognose:

De prognose laat zien dat de verwachting is dat het totaal aantal cliënten die gebruik maakt van de gehandicaptenzorg – Wlz blijft stijgen.

De instroom van cliënten is met name op jongvolwassen leeftijd. In absolute zin komen er steeds meer cliënten in leeftijdsgroep ouder dan 56.

Zuidoost-Brabant kent de hoogste kosten per cliënt, m.n. ingegeven door het feit dat hier relatief de meeste cliënten intramuraal zorg ontvangen. Dit wordt wellicht veroorzaakt doordat in Zuidoost-Brabant zowel in absolute als in relatieve zin, t.o.v. de overige CZ zorgkantoorregio’s, veruit de meeste cliënten met een 7VG in zorg zijn.

In Zuidoost-Brabant wordt bovengemiddeld gebruik gemaakt van toeslagen. Dit houdt verband met een in Zuidoost-Brabant gevestigde zorgaanbieder gespecialiseerd op het gebied van epilepsie.

Deel deze pagina: