2.2 Regionale ontwikkelingen Zuid-Limburg

De regio Zuid-Limburg is de meest zuidelijke zorgkantoorregio van Nederland met 16 gemeenten. De regio heeft 597.652 inwoners, waarvan 4215 cliënten met een VG-indicatie. De regio kent twee grotere instellingsterreinen en heeft daarnaast relatief veel kleinere GZ-locaties in de wijken van de dorpen en steden.

Zorgvraag

De vraag naar zorg in de gehandicaptenzorg, voor met name de cliënten met een VG-indicatie, zal naar verwachting blijven toenemen in de regio Zuid-Limburg. Deze toename zien we op de zorgprofielen 4VG, 5VG, 6VG en 7VG. Uitzondering hierbij zijn het zorgprofiel 3VG en 8VG, deze nemen in aantallen en percentage af.

Als we de regio Zuid-Limburg vergelijken met het landelijk gemiddelde dan is vooral een hogere indicatie prevalentie zichtbaar op de zorgprofielen 3VG, 4VG, 6VG en 8VG. Opvallend voor de regio Zuid-Limburg is de lagere indicatie prevalentie van het zorgprofiel 7VG t.o.v. van het landelijke gemiddelde.

Kijkend naar de indicatie prevalentie en verhouding van de VG-zorgprofielen valt op dat in de regio Zuid-Limburg de groep cliënten met een 3VG, 4VG, 5VG en 6VG groot is en 82,9 procent van alle cliënten een van deze indicaties heeft. Hiermee heeft de regio Zuid-Limburg t.o.v. van het landelijke beeld een andere verdeling.

In de regio Zuid-Limburg is het aantal cliënten binnen de leeftijd van 26 tot 45 met een VG-indicatie sterk toegenomen in de afgelopen vijf jaren. Daarnaast is ook het aantal cliënten binnen de leeftijdscategorie 50 jaar en ouder in zijn geheel toegenomen. Op basis van de groei van het aantal cliënten in de leeftijdscategorie 50 jaar, zou je kunnen concluderen dat het aantal ouder wordende cliënten in de regio Zuid-Limburg toeneemt.

Kijkend naar de verzilvering dan zien we dat het aantal cliënten dat gebruik maakt van de leveringsvorm verblijf de afgelopen twee jaar afneemt. Daarnaast ziet CZ zorgkantoor een absolute toename van het aantal cliënten dat gebruik maakt van de leveringsvormen MPT, VPT, PGB en de combi MPT/PGB.

Samenwerking

In de provincie Limburg hebben acht zorgaanbieders, onder de naam Samenkr8, sinds 2022 besloten om steeds verder te gaan samenwerken. Dit doet Samenkr8 o.a. op de thema’s: arbeidsmarkt, regionale beschikbaarheid van zorg, samenwerking met het informele netwerk en zorgtechnologie. Gedurende 2023 heeft Samenkr8 vervolgstappen gezet in de doorontwikkeling van de samenwerking en zijn de eerste concrete resultaten en projecten opgeleverd. Zij zetten de samenwerking voort in 2024. Samenkr8 heeft een nieuwe aanvraag gedaan om in aanmerking te komen voor de transitiemiddelen 2024, welke begin maart is toegekend. Samenkr8 zal in 2024 verbinding zoeken met de andere zorgaanbieders in de regio door de resultaten uit 2023 te delen en de andere zorgaanbieder te betrekken op specifieke onderwerpen.

Deel deze pagina: