2.1 Zuid-Hollandse Eilanden in beeld gebracht



Verzilvering indicatie
Het aantal cliënten dat gebruik maakt van de leveringsvorm 'Verblijf' neemt in verhouding de afgelopen jaren af. De profielen 3VG, 4VG worden in verhouding steeds meer in VPT verzilverd. Het 7VG profiel wordt in verhouding steeds meer in pgb verzilverd, een aanname is dat er meer voor pgb wordt gekozen door het gebrek aan passende plekken intramuraal.

Verdeling zorgprofielen
Op de Zuid-Hollandse Eilanden is het aandeel van het 6VG profiel al jaren het grootst. Procentueel is het profiel 5VG het meeste toegenomen, gevolgd door het 7VG profiel in vergelijking met 2023.

Indicatieprevalentie ZZP landelijk versus regio
In de context van de gehandicaptenzorg binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) verwijst indicatie prevalentie naar het aantal mensen met een handicap die een Wlz-indicatie hebben gekregen ten.opzichtevan het aantal inwoners van die regio Zuid-Hollandse Eilanden. Deze indicatie is nodig om langdurige zorg te ontvangen, zoals intensieve verpleging, verzorging of toezicht.
De indicatie prevalentie per profiel is nagenoeg gelijk met het landelijk gemiddelde. Met uitzondering van het 6VG profiel. Dit is, net als voorgaande jaren hoger in de Zuid Hollandse eilanden dan het landelijk gemiddelde.

Wachtlijstinformatie
De afgelopen jaren zien we het aantal wachtenden op een voorkeursplek schommelen tussen de 15 en 25. De laatste maanden vlakt het aantal wachtenden wat af. We spannen ons in, om ook de zwaardere zorg geregistreerd te krijgen op de formele wachtlijst. We stellen vast dat zorgaanbieders de cliënten in de doelgroep VG7 om diverse redenen (zoals dossierhouderschap / geen perspectief) vaak niet plaatsen op deze wachtlijst. CZ zorgkantoor is initiatiefnemer om over de zorgkantoorregio's heen meer perspectief voor cliënten te creëren. Hier gaan we verder mee aan de slag.
Wat de afgelopen periode duidelijk is geworden, is dat het CZ Zorgkantoor niet alleen lukt in deze regio. We hebben meer boven- en regionale inzichten nodig, met behulp van bijvoorbeeld een eigen VGU dashboard* om zo in de regio meer regie te krijgen en afspraken te kunnen maken met zorgaanbieders over plaatsingsbeleid. We trekken ook graag meer samen op met de andere zorgkantoren, om gezamenlijke screening te kunnen organiseren.
* De Vereniging Gehandicaptenzorg Utrecht (VGU) Dashboard; Dit is een digitaal hulpmiddel dat helpt om beter zicht te krijgen op wachtlijsten en beschikbare plekken bij zorgaanbieders in de regio Utrecht. Zo kunnen we sneller en beter zorgvragen en zorgaanbod bij elkaar brengen.


Prognose VG
In de bovenstaande grafiek laat de donkerblauwe prognoselijn laat zien hoe de ontwikkeling van het aantal VG-cliënten in de regio Zuid-Hollandse Eilanden zou zijn enkel op basis van de historische groei vanaf 2018. Het grijze vlak binnen de groene en paarse omlijning geeft een inschatting binnen welke grenzen de toekomstige waarde waarschijnlijk zal vallen, de groene omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 80% weer en de paarse omlijning geeft een waarschijnlijkheid van 95% weer.
Gebaseerd op de huidige groei (2018-2024) van het aantal Wlz-indicaties, laat de prognose zien dat het aantal cliënten binnen de sector VG de komende jaren nog verder zal toenemen. Dit betreft met name de profielen 4VG, 5VG en 6VG. De profielen zullen de komen jaren nog verder toenemen in de regio Zuid Hollandse eilanden. De profielen 3VG, 7VG en 8VG blijven stabiel.

Leeftijdsontwikkeling
Deze grafiek laat zien dat cliënten steeds ouder worden in de regio Zuid-Hollandse Eilanden. Vandaar dat de ouder wordende cliënt een van de regionale opgaven is. Ook in 2025 blijven we hier verder op inzetten. Daarnaast is, in vergelijking met 2019, ook duidelijk te zien dat de groep jongvolwassenen veel groter is.